Mikä ihmeen hallituksen kunnossapitotarveselvitys?

25.03.2023

Hallituksen kunnossapitotarveselvitys

 

 

 

Hallituksen kunnossapitotarveselvitys on lakisääteinen ja yksi tärkeimmistä taloyhtiön asiakirjoista. Asunto-osakeyhtiölain 6 luku 3§ vaatii, että yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin.

 

 

 

Eli käytännössä hallitus esittää yhtiökokoukselle oman arvionsa seuraavien viiden vuoden ajalta, mitkä rakenneosat ja laitteet vaatisivat kunnostusta tai uusintaa. Tämä tieto auttaa osakkeenomistajia ja potentiaalisia osakkeen ostajia hahmottamaan tulevien vuosien kustannuksia. Hallituksen on myös helpompi suunnitella toimintaansa sekä esittää yhtiökokoukselle, miten tulevat remontit voitaisiin rahoittaa.

 

 

 

Kiinteistön ylläpidossa monesti halutaan sulkea silmät ja ajatella, että kaikki asiat ovat kunnossa, vaikka todellista kiinteistön kuntoa ei ole selvitetty. Selvityksiä ei haluta lähteä tekemään, kun sieltä kuitenkin paljastuu jotain ikävää ja se tulee maksamaan osakkaille.

 

 

 

Asiaa on helpompi lähteä ajattelemaan pienemmän ja arkisemman asian kautta. Auton omistajille on tuttua, että auto käydään huollattamassa tietyin aikavälein, vaikka ongelmia ei olisi. Tällöin auto pysyy kunnossa ja vältytään isoilta sekä kalliilta remonteilta. Sama logiikka pätee myös kiinteistöihin. Kun kiinteistön kunto selvitetään tietyin aikavälein, saadaan tärkeää tietoa missä kunnossa kiinteistö on ja mitä sille tulisi tehdä seuraavien vuosien aikana. Kun näihin asioihin kiinnitetään huomiota ajoissa, taloyhtiössä päästään tarttumaan ongelmakohtiin ja korjausten kustannukset jäävät pienemmiksi.

 

Selvitysten hinta saattaa kuulostaa äkkiseltään isolle summalle. Jos sillä kuitenkin vältetään yksikin isompi remontti, on selvitys maksanut itsensä takaisin ja säästänyt taloyhtiön rahoja huomattavasti.

 

 

Hallituksen kannattaa panostaa kunnossapitotarveselvityksen laatimiseen ja perustaa se oikealle tiedolle kiinteistön kunnosta. Paras tietolähde selvityksen laatimista varten on kiinteistölle ammattilaisen tekemä selvitys. Toisena kohtuu hyvänä tietolähteenä voi käyttää taloyhtiön laitteiden ja rakenteiden teknisiä käyttöikiä. Tekninen käyttöikä on arvio siitä, miten kauan mikäkin rakenneosa tai laite yleensä kestää. Kiinteistöstä, rakennustavasta, huollosta ja käytöstä riippuen rakenneosat tai laitteet voivat kestää pidemmän tai lyhemmän aikaa.

 

 

 

Kiinteistöliiton blogissa on avattu Vaasan hovioikeuden ratkaisua, jossa hovioikeus velvoitti taloyhtiön korvaamaan uudelle osakkaalle vahingonkorvausta ja oikeudenkäyntikuluja yli 23 000 euroa. Lue koko kuvaus tästä.  Tässä ratkaisussa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että kunnossapitotarveselvitykseen ei kannata laittaa virheellisiä arvioita, kuten mainintaa ”putkiremontti ei ole tällä hetkellä ajankohtainen” mikäli putkistolle ei ole tehty oikeanlaista kartoitusta.

 

» Lue taloyhtiöstrategiasta ja miten sen avulla johdetaan taloyhtiön toimintaa.

 

 

 

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää!