Yleiset asumisen ohjeet

Ohjeita turvalliseen ja helppoon asumiseen.

Järjestyssäännöt

Luethan taloyhtiön järjestyssäännöt huolella lävitse. Siitä löydät tärkeimmät päivittäiseen toimintaan liittyvät asiat.

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus muuttaessasi taloyhtiöön tai taloyhtiöstä pois digi- ja väestötietovirastolle sekä isännöintitoimistolle.

Isännöinti

Isännöintiyrityksenä toimii Loistoisännöinti Oy. Loistoisännöinnin kotipaikka on Äänekosken Sumiaisissa. Varsinaista toimistoa meillä ei ole. Asiat hoidetaan pääsääntöisesti sähköisesti ja puhelimitse. Isännöitsijään voi olla yhteydessä 9-16 välisenä aikana. Puhelinpäivystys on klo 9-10, jolloin isännöitsijä on puhelimen ääressä. Muina aikoina isännöitsijä on yhteydessä saman päivän aikana, mikäli ei pysty heti vastaamaan.

Huolto

Taloyhtiönne huoltoyrityksen tiedot löydät asukasportaalista tai tiedustelemalla isännöintitoimistolta.

Huoltopyynnöt

Mikäli havaitset jonkin vian (pienenkin), joka kuuluu taloyhtiön vastuulle, ota yhteyttä huoltoyhtiöön tai mikäli huoltoyhtiötä ei ole, isännöitsijään. Voit soittaa isännöitsijälle, jos olet epävarma, kenen vastuulle vika kuuluu.

Palovaroittimet

Lain mukaan jokaista alkavaa 60 m2 kohden tulee olla yksi palovaroitin. Palovaroittimen hankinta- ja kunnossapitovastuu on asukkaalla. Tarkista palovaroitin säännöllisesti ja uusi se laitteen käyttöiän mukaisesti. Useimpien palovaroittimien käyttöikä on 10 vuotta.

Pesukoneet

Pese pyykkiä ja astioita vain silloin kun olet itse kotona. Sulje vesihanat ja katkaise virta aina kun kone ei ole käynnissä. Pesukoneen asennuksessa on käytettävä ammattilaista, jotta mahdollisessa vahinkotilanteessa vastuu ei jää asukkaalle. Astianpesukoneen alla on käytettävä muovista vuotokaukaloa. Pyykinpesukone tulisi sijoittaa tilaan, jossa on lattiakaivo. Tarkista pesukoneen ja astianpesukoneen liitokset vähintään kerran vuodessa. Pesukoneiden tulo- ja poistoletkut suositellaan vaihdettavaksi 10 vuoden välein.

Jääkaappi/pakastin

Puhdista jääkaapin ja pakastimen sulamisvesi ja imuroi jäähdytysritilät säännöllisesti. Käytä jääkaapin alla muovista vuotokaukaloa. Älä sulata jääkaappia/pakastinta ilman valvontaa.

Vesikalusteet

Ilmoittakaa mahdollisista vuodoista heti havaittuanne. Wc-pöntön tai altaan pienikin vuoto kustantaa vuositasolla satoja euroja.

Lattiakaivot

Lattiakaivojen säännöllinen puhdistaminen kuuluu asukkaalle. On erittäin tärkeää huolehtia lattiakaivojen puhtaudesta, jotta viemärit eivät pääsisi tukkeutumaan. Tukkeutuneesta viemäristä voi tulla taloyhtiölle tuhansien eurojen laskut.

Kotivakuutus

Huolehdi kotivakuutuksen voimassaolosta ja oikean sisältöisestä sopimuksesta, sillä taloyhtiön vakuutus ei kata esim. irtainta omaisuutta. Myös taloyhtiön tasoa paremmat pintamateriaalit on hyvä vakuuttaa, sillä taloyhtiön vakuutus korvaa vain perustason materiaalit.

Sijoitusasunnon omistajan on hyvä varmistaa vuokrasopimukseen tai muutoin, että vuokralaisella on voimassa oleva kotivakuutus. Myös vuokratulojen keskeytyksen varalta on hyvä miettiä, tarvitsetko vakuutusta, sillä taloyhtiön vakuutus ei mahdollista keskeytystä korvaa.

Jätehuolto

Jätteet on lajiteltava oikeisiin astioihin. Astioiden ulkopuolelle jätetyistä tavaroista/roskista tulee taloyhtiölle lisämaksuja. Pahvilaatikot on hajotettava ja taiteltava laatikkoon.

Sulakkeet

Varmista, että asunnossasi on oikean kokoisia sulakkeita mahdollisesti rikkoutuvien varalle.

Ikkunat ja ovet

Puhdista ikkunoiden alalaidan vedenpoistourat ja -reiät kerran vuodessa. Voitele ovien lukot ja liikkuvat osat keväällä ja syksyllä.

Huonelämpötila

Huonelämpötilan tulisi olla 20-22 astetta. Mikäli et saa säädettyä lämpötilaa itse, ilmoita liian matalasta tai korkeasta lämpötilasta huoltoyhtiölle. Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa patterin termostaatin eteen/päälle. Tuulettaessasi asuntoa, tee se nopeasti ristivedon avulla.

Avaimet

Säilytä avaimiasi huolellisesti. Avainten yhteydessä ei saa olla tietoa mihin asuntoon tai osoitteeseen avaimet käy. Älä anna avaimia ulkopuoliselle.

Ota yhteyttä