Tiedätkö miten toimia kuullessasi yleisen vaaramerkin? Tiedäthän miten suojaudut sisälle?

7.03.2022

Päätoimialueellamme Keski-Suomessa ei ole yleisiä väestönsuojia. Mikäli taloyhtiöllänne ei ole omaa väestönsuojaa, niin suojautumispaikkana toimii oma asuntonne. Myös työpaikkasi yhteydessä voi olla väestönsuoja. Nämä ohjeet pätevät myös omakotitalon asukkaille.

 

Kun kuulet yleisen vaaramerkin:

Yleinen vaaramerkki on minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki. Se kuuluu väestöhälyttimistä ja varoittaa ulkona olevaa väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta.

 • Siirry sisälle. Pysy sisällä.
 • Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto.
 • Avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita.
 • Vältä puhelimen käyttöä, etteivät linjat tukkeudu.
 • Pysy sisällä.
 • Älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta, ettet joutuisi vaaraan matkalla.

   Sisälle suojautumisen toimintaohjeet kotona ja työpaikalla

   Näitä sisälle suojautumisen toimintaohjeita kannattaa myös harjoitella. Ohjeita voi hyödyntää kotona, taloyhtiöissä ja työpaikalla.

    

   Kaasuvaaratilanteessa ja säteilytilanteessa annetaan yleinen vaaramerkki

   Toimi kaasuvaaratilanteessa yllä annettujen ohjeiden mukaisesti, mutta sen lisäksi huomioi…

   Mikäli olet jo sisätiloissa ja haistat kaasua

   • paina märkä vaate suun eteen ja hengitä sen läpi
   • siirry ja pysyttele yläkerroksissa, jos mahdollista
   • kuuntele rauhassa radiota ja odota kunnes vaara on ohi

   Jos olet ulkona, etkä pääse sisälle

   • pyri kaasupilven alta sivutuuleen
   • siirry mahdollisimman korkealle, esimerkiksi mäen päälle
   • käytä märkää vaatetta, ruohoa, turvetta tai sammalta suun edessä ja hengitä sen läpi

    

   Toimi näin säteilyvaaratilanteessa:

   Säteilytilannetta valvotaan jatkuvasti koko maassa. Säteilytilanteen erittäin pienetkin muutokset havaitaan heti ja niistä tiedotetaan välittömästi.

   1. Siirry sisätiloihin

   Tiivistä ovet, ikkunat, tuuletusaukot (teippi, pyyhe, vaatteet) ja sulje ilmastointi. Estät radioaktiivisen aineen pääsyn sisätiloihin. Siirry rakennuksen/huoneiston keskiosiin. Maan alle rakennetussa, tiiviissä ja ikkunattomassa kellarissa on paras suoja.

   2. Varaudu ottamaan joditabletti

   Ota joditabletti vasta viranomaisten kehotuksesta, jonka kuulet radiosta tai televisiosta. Joditabletit ehkäisevät radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen, mutta ne eivät anna muuta suojaa säteilylle. Varaudu hankkimalla niitä etukäteen apteekista. Joditabletteja ei saa/voi lähteä enää vaaratilanteessa noutamaan.

   3. Suojaa vesi ja ruoka – myös eläinten

   Pakkaa elintarvikkeet tiiviisiin astioihin tai muovipusseihin. Siirrä tiiviisti pakatut elintarvikkeet jääkaappiin tai pakastimeen, koska ne suojaavat tehokkaasti radioaktiiviselta pölyltä. Suojaa myös eläinten ruoka, rehuvarasto ja vesi

   4. Lue, kuuntele ja etsi lisäohjeita sekä seuraa mediaa

   Lisäohjeita saat mm. pelastusviranomaisilta, poliisilta, sisäministeriöstä, Säteilyturvakeskuksesta, yleensä kaikista tiedotusvälineistä esim. radio, televisio, Internet, Yleisradion teksti-TV:n sivuilta 868 (Pelastustoimi) ja 867 (Säteilyturvasivut). Suhtaudu varauksella sosiaalisen median julkaisuihin ja varmista niiden alkuperä.

   Pakko mennä ulos – onko?

   Harkitse tarkkaan, onko sinun aivan pakko mennä ulos? Jos päädyt tähän ratkaisuun, niin pukeudu tiiviiseen koko vartalon, ihon peittävään asuun. Käytä esim. sadevaatteita. Käytä hengityssuojainta, pyyhettä, paperia estämään radioaktiivisten hiukkasten pääsy keuhkoihin. Palatessasi huuhtele sadevarusteet jo ulkopuolella (jos mahdollista). Riisu kaikki vaatteet sisälle tullessasi eteiseen, sulje eteinen ja siirry peseytymään huolellisesti.

    

   Ohjeiden lähde: SPEK ja Pelastustoimi

    

    

   Ota yhteyttä ja kysy lisää!