Paloturvallisuus taloyhtiössä

16.11.2023

Taloyhtiön paloturvallisuus: huolehditaanko siitä tarpeeksi?

Asunnon paloturvallisuus on aihe, joka saattaa jäädä arjen kiireiden keskellä helposti sivuun. Kuitenkin tilastot kertovat karua kieltään siitä, että puutteet palovaroittimissa voivat olla kohtalokkaita. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tilastojen mukaan vuosina 2016–2020 puolet taloyhtiöiden asuntopaloista oli ilman toimivia palovaroittimia. Näitä tilastoja peilaten onkin tärkeää herätellä keskustelua siitä, miten voimme yhdessä taata taloyhtiöissä asuvien turvallisuuden.

Miksi palovaroittimet ovat niin tärkeitä?

Palovaroittimet eivät ainoastaan hälytä tulipalon sattuessa, vaan ne antavat aikaa reagoida tilanteeseen ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Valitettavan usein kuitenkin huomaamme, että palovaroittimet puuttuvat, eivät toimi tai ovat vanhentuneet. Tilastot osoittavat, että jopa 63 prosenttia kuolemaan johtaneista tulipaloista vuosina 2009–2018 tapahtui asunnoissa, joissa palovaroittimen toiminta oli tiedossa. Tämä korostaa palovaroittimien elintärkeää roolia pelastautumisen ja ensiaputoimenpiteiden mahdollistajina.

Mitä voimme tehdä taloyhtiössä?

Ensimmäinen askel turvallisemman asumisen puolesta on tiedostaa ongelma. Taloyhtiöillä on merkittävä rooli asukkaidensa turvallisuuden takaajana. Nykyään valtaosa palovaroittimista on asukkaiden vastuulla, mutta vastuu palovaroittimista on siirtymässä taloyhtiöille. Aktiiviset taloyhtiöt voivat ottaa aktiivisen roolin tässä asiassa ja lähteä toteuttamaan vastuun siirtoa jo nyt. Siirtymäaika palovaroittimien kunnossapitovastuun siirtymisessä taloyhtiöille on vuoden 2026 loppuun. Kannustamme taloyhtiöitä asennuttamaan jo nyt kaikkiin asuntoihin toimivat palovaroittimet ja huolehtimaan niiden säännöllisestä ylläpidosta.

Vinkit turvallisempaan taloyhtiöelämään:

  1. Käy palovaroittimet läpi säännöllisesti: Varmista, että jokainen asunto on varustettu asianmukaisilla palovaroittimilla, ja tarkista niiden toimivuus säännöllisesti.
  2. Osallistu taloyhtiön kampanjoihin: Aktiivinen osallistuminen taloyhtiön paloturvallisuuskampanjoihin on avain parempaan turvallisuuteen.
  3. Tiedota asukkaita: Järjestä asukastilaisuuksia, joissa käsitellään paloturvallisuutta ja annetaan käytännön vinkkejä turvalliseen asumiseen.
  4. Käytä tukimateriaaleja: Hyödynnä saatavilla olevia tukimateriaaleja, kuten SPEKin Paloturvallinen taloyhtiö -sivuston sisältöä.
  5. Edistä palovaroittimien ottamista taloyhtiön kunnossapitovastuulle: Esitä hallitukselle ja yhtiökokoukselle palovaroittimien ottamista taloyhtiön kunnossapitovastuulle.

Yhdessä voimme tehdä taloyhtiöistämme entistä turvallisempia paikkoja asua. Kiinnittämällä huomiota palovaroittimiin ja niiden asianmukaiseen ylläpitoon voimme varmistaa, että tulipalon sattuessa kaikki asukkaat voivat reagoida nopeasti ja turvallisesti.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!